Etiketter

fredag 16 november 2012

Utvärdering av nudelsoppa


Utvärdering av min Maträtt: Kyckling och nudelsoppa
Jag hade med allt som ingår i tallriksmodellen. Jag hade kyckling som är kött, paprika, purjolök, morot som grönsaker och nudlar som tillhör pasta och potatisdelen.

Jag hade med 5 av 7 delar i matcirkeln. jag hade inte delen mjölk och ost, jag hade heller inte med delen frukt och bär. För att jag ska få med dom delarna till nästa gång kan jag ju t.ex dricka mjölk till maten och så kan jag äta någon frukt till efterrätt. 

Min maträtt var rätt så allsidig eftersom den hade med 5 av 7 delar i matcirkeln och det är rätt så enkelt att få måltiden att få med alla delar ur matcirkeln. Grösakerna passade bra i rätten och det lagom starkt och salt. 
Min maträtt innehåller mycket proteiner och kolhydrater. Eftersom jag tränar tre gånger i veckan så är det bra att jag får i mig proteiner. Det finns långsamma- och snabba kolhydrater. Långsamma kolhydrater innehåller mycket fibrer och mättar under en längre tid än snabba kolhydrater. Ifall du behöver energi under en kort stund ska du äta snabba kolhydrater. Den här måltiden hade passat bra innan min träning eftersom den innehåller mycket kolhydrater

För att min maträtt ska bli ännu nyttigare kan jag ha ännu mer grönsaker och nudlar. För att få den godare kan jag skära mina grösaker i mindre bitar.

Min maträtt var rätt så miljöanpassad, paprikan var inte i säsong men purjolöken var i säsong. Kycklingen var ekologisk och från Sverige, nudlarna är tillverkade i Kina så det var inte så miljövänligt.
Jag vet inte riktigt om tilllagningsättet var så miljövänligt.

För att få min maträtt ännu mer miljöanpassad kan jag bara använda grönsaker efter säsong och svensk tillverkade nudlar.

Det var bra konsistens på maten och soppa är kanske inte så snygg maträtt om man säger så.

Till nästa gång ska min grönsaksbitar vara mindre.


Ingridienser för två personer:
1/2 paprika 2,95

1 bit purjolök 13kr

1 morot 2,50kr

125 g kyckligkött 15kr

1 msk matfett 0,45 kr

6 dl vatten

1 hönsbuljongtärning 0,2 kr

40 g äggnudlar ca 2,40 kr

1/2 krm cayennepeppar 0,11 kr

1 krm peppar

2 krm salt

Punkt 1-3 grönsaker ca. 10 min

Punkt 4 kyckling ca. 10 min

Punkt 5 fräsa, ca. 5 min

Punkt 6-9 tillaga ca. 15 min




3 kommentarer:

  1. Du verkar vara nöjd med din måltid vilket är bra. Du har valt vissa grönsaker som är säsongen och vissa som inte är säsong. Till nästa gång så skulle du kunna välja alla grönsaker som är säsong vilket du säger! Du skulle kunnat ha skrivit lite mer om hälso- och ekonomiaspekterna. Du hade kunnat skriva mer om hur du kunde förändrat din måltid ifall du skulle banta eller gå upp i vikt (öka eller minska kolhydrater).

    SvaraRadera
  2. Du har skrivit bra saker och jag tycker att det är bra att du har tagit med saker om matcirkeln och tallriksmodellen. Din måltid verkar ha varit god och du verkar vara nöjd med den vilket också är bra. Du har varit ganska kortfattad och jag tycker att du hade kunnat vara lite mer utförlig. Du har inte skrivit någonting på aspekten ekonomi vilket du skulle kunna lägga till i din utvärdering.

    SvaraRadera
  3. Det var en bra och utförlig utvärdering. Det var bra att du skrev vad du behövde göra för att få den miljöanpassad.

    SvaraRadera